Angela Merkel håller presskonferens vid Östersjörådsmötet. Foto: Jens Meyer/Scanpix.

Merkel fördömer syriska regimen

1:30 min

Efter dagens Östersjörådsmöte i tyska Stralsund fördömde Tysklands förbundskansler Angela Merkel den syriska regimen i starka ordalag.

I morgon träffar Merkel den ryska presidenten och då blir Syrien en huvudfråga.

– Det som händer just nu i Syrien är en katastrof, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter Östersjörådets regeringschefsmöte i Stralsund i dag.

– Vi kommer göra allt för att försöka mildra människornas lidande där, fortsatte Merkel.

Uttalandet är inte minst en signal till Ryssland, vars president Vladimir Putin i morgon kommer till Berlin för ett möte med Merkel.

– Jag kommer naturligtvis ta upp Syrienfrågan med Putin i morgon, sade Angela Merkel.

Däremot var hon inte beredd att redan i dag diskutera vilka krav hon kommer ställa från västländernas sida när det gäller Rysslands hållning gentemot Syrien i exempelvis FN:s säkerhetsråd.

Ryssland och Kina har ju hittills lagt in sina veton mot säkerhetsrådsresolutioner om hårdare tag mot Syrien. Angela Merkel verkade dock hoppas på att de senaste brutaliteterna i Syrien ska göra att Ryssland ska ändra sig.

– Ryssland har tidigare arbetat konstruktivt i säkerhetsrådet och jag tror vi kan hitta gemensamma ståndpunkter för att stoppa de hemska brotten mot mänskliga rättigheter som just nu pågår, sade Angela Merkel.

På Östersjörådets möte deltog också Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och mötet handlade framförallt om östersjöländernas ekonomiska utveckling och den allt mer åldrande befolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista