Göteborg: Svårt hitta lokaler till alla förskolor

1:27 min

Göteborgs kommun har inte klarat kravet på att erbjuda en förskoleplats inom fyra månader. Robert Hammarstrand, Socialdemokraternas skolpolitiker i Göteborg, förklarar det med att kommunen halkat efter.


– Vi har helt enkelt inte hunnit bygga ikapp, det är orsaken. Sedan har vi också sett att det är problem att få fram platser i centrala delar av staden. Det beror helt enkelt på att det är svårt att hitta lokaler och mark, säger Robert Hammarstrand.

Med dagens system kan Skolinspektionen tvinga kommuner som konsekvent missköter sig att betala böter till staten. Men en ny utredning som regeringen i dag beslutar om ska utreda om det är möjligt att göra kommunerna ersättningsskyldiga till föräldrarna.

Utbildningsminister Nyamko Sabuni tycker inte att kommunernas ursäkter är giltiga, utan att det är en prioriteringsfråga.

– Har man dåliga prognoser och har man dålig planering kommer man också att bli överraskad när föräldrarna väl ber att få plats för sina barn. Då menar vi att det här är en fråga som kommunerna kan lösa bara de gör det till en prioriterad fråga, säger Nyamko Sabuni.

I 17 år har kommunerna varit skyldiga att erbjuda förskoleplatser inom fyra månader. Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller med utbildningsministern om att mycket kan lösas genom bättre planering.

– Vi hoppas att vi ska kunna få vara med i den här utredningen och ta fram hur straffavgifterna ska se ut. Sedan ska vi vara ute och hjälpa våra kommuner för att se hur vi ska kunna hitta en lösning på det här, säger Maria Stockhaus, moderat och ordförande i SKL:s utbildningsberedning.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista