Flera vittnesmål drog ut på tiden och Breiviks kommentarer fick därför vänta. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Breivik jämförs med känd högerextremist

Anders Behring Breiviks ideologiska rötter finns i fascism, SS-romantik och nordisk högerextremism. Det betonade torsdagens expertvittnen i rättegången.

Både historikern Terje Emberland och professor Tore Bjørgo från norska polishögskolan plockade isär Breiviks ideologiska grundvalar och placerade dem i sitt historiska sammanhang.

Emberland drog paralleller mellan Breiviks tankegångar och nazismen och framför allt SS-styrkornas ideologiska och våldsromantiska grund, inte minst tempelriddarmytologin.

Bjørgo visade på likheterna med en av Norges mest kända högerextremister, Arne Myrdal, vars åsikter om hur motståndare ska avrättas i ett kommande inbördeskrig mot muslimer uppvisade nästan kusliga paralleller med Breiviks framtidsplaner.

Myrdal avled 2007 och hans storhetstid var 1990-talet då han också hade kontakt med den svenska nazistiska våldsterrorrörelsen Vitt ariskt motstånd (VAM).

Experterna smulade sönder den första sinnesundersökningen - som sjukförklarat Breivik - för att dess upphovsmän Synne Sörheim och Torgeir Husby inte förstått det ideologiska sammanhanget och därför hamnat i sjukdomsförklaringar.

Emberland fick frågan om han ansåg Breivik vara tillräknelig och mental frisk.

– Tusentals soldater mördade för Hitler. Det betyder knappast att de var mentalsjuka.

Efter flera vittnesmål ville den åtalade lämna egna kommentarer men eftersom rätten ligger efter tidsschemat bestämde domaren att Breiviks kommentarer får vänta till fredagen.

Ekot/TT

Breiviks mentala status

I en rapport i höstas av rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sörheim bedömdes Anders Behring Breivik som psykotisk och straffrättsligt otillräknelig vid tiden för terrordåden.

De båda psykiatrikerna Agnar Aspaas och Terje Törrissens huvudslutsats i den andra senare undersökningen är att Breivik inte var psykotisk eller på annat sätt psykiskt sjuk den 22 juli och därmed straffrättsligt tillräknelig.

Båda undersökningarna har kritiserats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista