Den amerikanske politikern John Edwards lämnar rätten i Greensboro med sin mor i tisdags. Foto: Chuck Burton/Scanpix.

Skandalsenator frikänd i USA

Bad om ursäkt för synder
0:58 min

Exsenatorn John Edwards, som två gånger försökt bli Demokraternas presidentkandidat i USA, frikändes på torsdagen från att ha missbrukat kampanjmedel för att dölja att han gjort en valarbetare med barn. Men hans politiska karriär är helt slut.

Edwards kunde som mest ha dömts till 30 års fängelse men domstolsjuryn frikände honom på en punkt om att ha missbrukat kampanjmedel.

På fem andra åtalspunkter kunder juryn inte enas. Teoretiskt skulle åtalen kunna tas upp igen, men det är inte sannolikt, utan fallet är i praktiken avslutat.

Edwards använde pengadonationer för att dölja att han varit otrogen och gjort en medarbetare med barn, han hävdade att det var privata gåvor och inte kampanjbidrag och domstolen accepterade den förklaringen.

Edwards var en av USAs verkliga toppolitiker. Han var demokraternas vicepresidentkandidat i valet 2004 och så sent som för fyra år sedan var han en av Barack Obamas främsta konkurrenter i primärvalet.

Efter att rättegången avslutats sa Edwards att han inte gjort något juridiskt fel, men han bad om ursäkt för sina stora synder.

Möjligheterna att han skulle kunna komma tillbaka i politiken anses som obefintliga, då hela affären gjort honom genuint impopulär. Men han sa att Gud kanske har några planer för honom i fortsättningen, till exempel att arbeta med barnfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".