Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Femhundring.nu på lista över oseriösa företag

Oklart vem som ligger bakom.
0:48 min

För första gången har ett sms-låneföretag hamnat på Finansinspektionens varningslista över oseriösa företag. Det är Femhundring.nu som inte uppfyller Finansinspektionens krav.

- Alla tecken tyder på att det är en oseriös verksamhet. Och vi har också gjort en anmälan till polisen säger enhetschefen på Finansinspektionen, Johan Terfelt.

Femhundring.nu är en webbsida som erbjuder lån på fem hundra kronor som ska betalas tillbaka inom 20 dagar. Företaget har ingen uppläggningsavgift och tar ingen ränta och ställer själv frågan hur man kan låna ut nästan gratis.

Men med en sms-avgift på 40 kronor och en aviavgift på 99 kronor så motsvarar kostnaden för att låna fem hundra kronor en årsränta på omkring 500 procent.

Sådan här utlåningsverksamhet kräver registrering hos Finansinspektionen, men det har inte Femhundring.nu och för att bli registrerad krävs bland annat att de ansvariga inte är straffade för ekonomisk brottslighet.

Finansinspektionen har dock inte lyckats få kontakt med de ansvariga, detta trots att man försökt på olika sätt sedan i februari.

- Det kan ta mer eller mindre tid att få tag på någon, men oftast lyckas vi till slut.

- Vad drar du för slutsats av att ni inte har fått tag på någon ansvarig?

- Slutsatsen är att själva tjänsten som erbjuds förmodligen är ganska tvivelaktig.

- Varför då?

- Erbjuder man en finansiell tjänst så borde det vara rimligt att man talar om vem som ligger bakom.

På webbsidan Femhundring.nu står det att verksamheten kräver registrering hos Finansinspektionen. Så trots att man inte har ansökt om registrering så är de ansvariga medvetna om regelverket.

Om Femhundring.nu fortsätter sin verksamhet trots polisanmälan och trots att man hamnat på varningslistan, kan inte Finansinspektionen göra så mycket åt det, säger Johan Terfelt:

- Så länge vi inte fått tag på bolaget som ligger bakom så är vi ganska tandlösa. Det vi har är varningslistan för att informera allmänheten om att här ska man vara försiktig. Får vi tag på den som ligger bakom hemsidan så har vi möjligheten att förelägga denne att upphöra med verksamheten.  Gör denne inte det så kan det påföras ett vite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".