George Sabra till vänster är talesman för Syriens nationella råd. Michel Kilo representerar Syrian Democratic Platform. Foto: Scanpix

Interna strider splittrar Syriens nationella råd

2:04 min

Syriens nationella råd har präglats av interna strider och avhopp senaste månaderna. I den starkt splittrade oppositionen har det bildats en ny grupp ledd av välkända syriska intellektuella som nu anklagar Syriens nationella råd för att ha valt våldets väg.

Nu vill de föra tillbaka revolutionen till den demokratiska vägen.

– Var tog de vägen, de som ropade på frihet och demokrati, frågar författaren Michel Kilo retoriskt.

Han är en välkänd författare i Syrien och har kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter i 40 år.

Nu representerar han tillsammans med en grupp andra syriska intellektuella Syrian Democratic Platform - en pacifistisk organisation som kämpar för ett demokratiskt Syrien.

Michel Kilo tvekar inte i kritiken mot Syriens nationella råd - den främsta förhandlingsparten inom den syriska oppositionen.

– De har valt helt fel väg, säger han. De har valt våldets väg.

Hur kommer det sig att Syriens nationella råd fått en sådan framträdande roll fast de kritiseras för både våld och konfessionalism?

Sveriges utrikesminister Carl Bildt var en av många som välkomnade rådet när det bildades i augusti förra året.

– I början var Syriens nationella råd det som fanns och det som man såg. De hade internationella kontakter, säger utrikesminister Carl Bildt.

Hur tolkar Carl Bildt nya initiativ som Syrian democratic platform? Kan det leda till en ännu mer splittrad opposition?

– Mellanöstern har väldigt mycket mångfald. I detta ligger också risken för ett sekteristiskt inbördeskrig. Men samtidigt måste alla uppleva att de är med när det gäller en demokratisk förändringsprocess, säger Carl Bildt (M).

Michel Kilo, bosatt i Paris, säger att Syrian democratic platform delvis formats för att få de olika parterna inom oppositionen att närma sig varandra.

– Men det är inte bara oppositionen som måste enas, utan världen, det vill säga Ryssland och USA Bara då kan man tvinga al-Assadregimen att upphöra med våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista