En banktjänsteman radar upp sedelbuntar i en bank i Hefei i centrala Kina. Foto: Scanpix.

Kina och Japan i tätare ekonomiskt samarbete

"Japanska bilar är en vanlig syn på Pekings gator"
1:20 min

I dag inleder Kina och Japan ett samarbete som gör det möjligt att växla de kinesiska och japanska valutorna direkt mot varandra.

Fram till i dag har både kinesiska och japanska företag varit tvungna att först växla till sig amerikanska dollar för att kunna göra affärer med varandra.

En svart Toyota susar förbi på en av Pekings breda sexfiliga vägar. Japanska bilar är en vanlig syn på Pekings ofta proppfulla gator. Samtidigt har många japanska företag numer stora delar av sin tillverkning i Kina.

Kina är numer Japans största handelspartner.

Men handeln mellan de båda asiatiska ekonomiska stormakterna har länge försvårats av att den bedrivits i amerikanska dollar. Det är Kina som tidigare föredragit den här ordningen, den kinesiska valutan hålls ju nära knuten i värde till den amerikanska dollarn.

Att handeln mellan Kina och Japan inte längre kommer att bedrivas i dollar välkomnas av företag i båda länderna då företagens växlingskostnader kommer att minska markant.

Det är första gången som Peking tillåter att en annan större valuta handlas direkt mot den kinesiska yenen. Det är det första stora steget för Kina att minska sitt beroende av dollarn. På sikt är Pekings mål att den kinesiska yenen ska bli en ny global reservvaluta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".