1 av 2
Kommissionen tycker inte att den sinnesundersökning, som slår fast att Breivik är frisk, tar tillräcklig hänsyn till förhör med Breiviks mamma. Foto: Heiko Junge/Scanpix.
2 av 2
Läs mer om försvarets alla vittnen.

Sinnesundersökning av Breivik ännu ej godkänd

Anders Behring Breiviks handlingar må ha varit galna, men de utfördes inte i galenskap. Det var försvarets budskap när man i dag kallade sina vittnen. Bland annat vittnade en samhällsdebattör om att uppemot 15 000 norrmän delar Breiviks åsikter.

En ideologiskt driven terrorist med många meningsfränder, snarare än en psykiskt sjuk man. Så vill Breivik själv betraktas. Försvaret har därför kallat en rad vittnen som ska underbygga den bilden.

En av dem som vittnade under dagen var Brynjar Lia, forskare vid Forsvarets forskningsinstitut i Norge och expert på terrorism. Hans vittnesmål handlade om huruvida Behring Breivik är en "normal terrorist" när det gäller idévärld, tillvägagångssätt och mål för attacken.

Det är han, delvis, menade Lia. Hans tankar och idéer delas av många, och även om det är ovanligt med ensamma gärningsmän, blir det vanligare. Också att man attackerar barn är ovanligt, men även där finns exempel, såsom gisslandramat i Beslan 2004 och attacken i Toulouse i år.

Däremot är det mycket ovanligt att terrorister begår massmord som inte är kopplade till en pågående väpnad konflikt eller där det finns ett tydligt hämndmotiv.

Samhällsdebattören och forskaren Lars Gule, vittnade också. Han har diskuterat med Breivik på nätet tidigare, och såg då inget avvikande med honom.

– Han skiljde över huvud taget inte ut sig, där var han en av de många som hade dessa högerextrema uppfattningarna om islam, invandring och hoten mot vårt samhälle, säger han till Ekots Jenny Sanner Roosqvist, på plats i Oslo tingsrätt.

Gule hävdade i sitt vittnesmål att mellan 12 och 15 000 norrmän delar Breiviks åsikter, även om de inte är beredda att ta till våld på samma sätt.

Också Frank Aarebrot, professor i statsvetenskap i Bergen, var kallad för att tala om den forskning kring valsympatier bland journalister som han har lett. Den visar att det finns en viss övervikt av vänstersympatier hos norska journalister.

Breivik har hänvisat till Aarebrots resultat som bevis för att norska medier för ut vänsterpropaganda, men Aarebrot sågade den tolkningen i rätten och förklarade att det inte finns något som helst stöd för det i hans forskning.

– Man vill så gärna tro på något, så man lägger väldigt mycket energi på att hitta data som illustrerar det man tror på, och negligerar det som inte passar, sa han, och slog fast att det är lika sannolikt att norska medier springer politikernas ärenden som att Elvis lever.

Under dagen meddelades också att den andra sinnesundersökningen av Breivik, som till skillnad mot den första undersökningen kom fram till att Breivik är frisk och straffrättsligt tillräknelig, inte ännu har godkänts av den rättsmedicinska kommissionen.

Domare Wenche Elizabeth Arntzen tolkade beskedet som att kommissionen inte i första hand ifrågasätter slutsatserna, utan hur rättspsykiatrikerna Agnar Aspaas och Terje Törrissen kommit fram till att Breivik är frisk.

– Enligt kommissionen har inte Aspaas och Törrissen gått tillräckligt på djupet med frågan om personlighetsstörningar. De har inte heller lagt tillräcklig vikt vid det som Breiviks mor har sagt till de två första sakkunniga i förhör, sa Arntzen, enligt NRK.

Därmed är det fortfarande högst oklart vilket utlåtande om Breiviks psykiska hälsa som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista