François Hollande har som mål att ingen företagsledare bör tjäna mer än tjugo gånger så mycket som den lägst betalda i samma företag. Foto: Lionel Cironneau/Scanpix.

Hollande vill sänka toppchefers löner

2:16 min

Toppchefer i Frankrike kan vänta sig mindre betalt framöver, då den nye socialistiske presidenten François Hollande vill sänka lönerna för en rad företagsledare. Regeringen har redan sänkt ministerlönerna och nu vill socialisterna komma åt andra höginkomsttagare.

Ingen företagsledare bör tjäna mer än tjugo gånger så mycket som den lägst betalda i samma företag. Detta är det lönegap som den nye franske presidenten François Hollande har satt upp som mål och som han tänker driva igenom så fort som hans socialistparti har säkrat en majoritet i parlamentet i valet nu i juni.

Toppcheferna för de statliga energigiganterna EDF och Areva riskerar därför att få se sina löner sänkta med 70 procent respektive 50 procent. Jurister ska godkänna ändringen.

Till exempel tjänar den statliga eldistributören EDF:s vd, Henri Proglio, i dagsläget ungefär 15 miljoner kronor om året. Det är 65 gånger mer än den sämst betalda inom det statliga företaget. Oacceptabelt i kristider då alla måste vara solidariska, är socialisternas linje.

I går röstade merparten av aktieägarna i det delvis statliga flygbolaget Air France - KLM emot olika miljonbelopp i avgångsvederlag till personer som flygbolaget gjort sig av med. De sa nej till att den tidigare vd:n Pierre-Henri Gourgeon nu skulle få ytterligare 3,5 miljoner kronor, trots att han redan i höstas fick ungefär tio miljoner kronor när flygbolaget tvingade honom att avgå.

Ett antal chefer möttes i går av aktieägarnas motstånd till att betala ut pensioner och höga avgångsvederlag i en tid då aktien har rasat i värde.

Frankrike har hård press på sig liksom andra skuldtyngda euroländer att rensa upp i statsfinanserna. Fransk export rasade förra året med nästintill 20 procent, tillväxten är låg och statsskulden nästan 90 procent av BNP. Merparten fransmän känner av krisen.

Att röra topplönerna i de statliga företagen är en signal i tider av protester mot bankbonusar. Det är ett försök att bryta mönstret att priviligierade gynnas, som fransmännen kopplat ihop med den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy.

I Frankrike är staten fortfarande ägare i många branscher, även i till exempel bil och flygindustrin. President François Hollande vill också införa en marginalskatt på 75 procent på inkomster över nio miljoner kronor om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista