Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: Scanpix.

Svenska banker står starka trots oron

"Problem kan uppstå om eurokrisen förvärras"
0:51 min

Trots dagens finansiella oro så är de svenska storbankerna finansiellt starka och skulle klara att ekonomin blir sämre. Men samtidigt varnar Riksbanken för att det finns strukturella problem inom banksystemet som gör att stabiliteten kan bli sämre på lång sikt.

Riksbanken har gjort så kallade stresstester på de svenska storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank och konstaterar att bankerna väntas tjäna mer pengar och att kreditförlusterna tros bli små framöver.

Riksbankens rapport publicerades nu klockan halv tio på förmiddagen, och enligt den så står sig de svenska bankerna bra även när de jämförs med banker i flera andra länder, bland annat på grund av att de inte är lika exponerade mot de länder i euroområdet som har störst skulder.

Men även om läget i dag är relativt tryggt så höjer ändå Riksbanken varningsflagg, och det största orosmomentet, på kort sikt, är utvecklingen i euroområdet - bland annat syftandes på krisen i Grekland

På längre sikt finns det andra sorters orosmoment enligt rapporten. Då handlar det om problem av mer strukturell karaktär, och Riksbanken tycker därför att bankerna behöver ha extra säkerhetsmarginaler i form av tillräckliga kapital- och likviditetsbuffertar.

Riksbanken håller en presskonferens om rapporten kl 11 den 1 juni, och den kan ses direkt eller i efterhand här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".