Vänsterpartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras. Foto: Scanpix.

Svårtippat vem som blir valvinnare i Grekland

1:16 min

Med drygt två veckor kvar till det grekiska valet är det mycket osäkert och svårbedömt. Vissa opinionsmätningar visar att konservativa Ny demokrati kommer att bli valets vinnare, medan andra pekar ut vänsterkoalitionen Syriza som det största partiet.

Från och med i morgon får inga opinionsmätningar publiceras i Grekland och de sista undersökningarna visar på motstridiga resultat. Många mätningar har haft konservativa Ny demokrati som etta, medan den sista undersökningen som publiceras i dag visar en ledning för vänsterkoalitionen Syriza.

Att komma först i det grekiska valet är avgörande, eftersom det största partiet får 50 extra platser i parlamentet och en rejäl skjuts framåt. Det är två helt olika politiska program som står mot varandra.

Konservativa Ny demokrati och dess ledare Antonis Samaras var med och röstade igenom det åtstramningspaket som EU krävt för att ge Grekland nya nödlån, medan Syriza och dess ledare Alexis Tsipras går till val på att riva upp eller omförhandla just de sparpaketen.

De två huvudmotståndarna gör nu allt för att kritisera varandra. Den konservative ledaren Samaras sa i går att de som vill riva upp avtalen är som små barn som leker med tändstickor i ett krutlager. Syrizas ledare Tsipras kontrade med att säga att det inte finns någon risk att Grekland kommer att lämna eurozonen, men att stålbadspolitiken lett till en katastrof för landet och att avtalen måste omförhandlas.

Den 17 juni avgör grekerna vilken väg landet ska ta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista