Torsdagens folkomröstning var den tredje i EU-frågor i Irland på bara fyra år. Foto: Peter Morrison/Scanpix.

Mer än halva Irland struntade i folkomröstingen

1:34 min

För två timmar sedan inleddes rösträkningen i Irland, där man i går röstade om EU:s finanspakt. Ett resultat väntas senare i eftermiddag men valdeltagandet var enligt de senaste rapporterna väldigt lågt.

– Jag är desillusionerad. I vanliga fall röstar jag alltid men i år var det svårt. De gör ändå om det om resultatet inte blir som de vill, säger Owen O’Reilly från Dublin, en av de irländare som inte röstade i gårdagens omröstning.  

Och han var sannerligen inte ensam om att hålla sig hemma i går. Enligt de första uppgifterna kan valdeltagandet ha varit under 50 procent – och så lågt som 20 procent i vissa delar av landet.

De första prognoserna under förmiddagen tyder på att ja-sidan vunnit en övertygande seger. Men det låga valdeltagandet gör att resultatet är svårt att förutspå.

Den statliga tv-kanalen RTE, som i vanliga fall gör en  vallokalsundersökning vid varje irländskt val, har i år avstått av besparingsskäl.

Om det blir ett ja, kommer Irland att acceptera de nya hårdare budgetregler som krävs av pakten och får dessutom tillgång till EU:s permanenta räddningsfond om landet skulle behöva mer pengar för att klara den ekonomiska krisen.

Nej-sidan har hävdat att ett ja kommer att innebära ytterligare ekonomisk åtstramning i många år fram över och att landet skulle ge upp en stor del av sitt självbestämmande.

Det här är den tredje folkomröstningen i EU-frågor i Irland på bara fyra år. När irländarna 2009 sa nej till Lissabonfördraget hölls senare en ny omröstning där fördraget godkändes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista