Breiviks Liberiakontakt hittad

En mystisk liberier med namnet Alpha Kallon som spelat en roll i förundersökningen mot Breivik, bekräftar för Verdens Gang (VG) att Brevik besökte Liberia 2002 för att köpa diamanter.

Kallon har ömsom betecknats som terrorkontakt och diamantkontakt under förhandlingen men polisen har inte lyckats få tag i honom. Men VG spårade mannen till en förstad till Minneapolis i USA.

Breivik har sagt att han åkte till Liberia för att träffa en serbisk "krigshjälte" och att eventuella diamantköp användes som täckmantel.

Breivik hävdar att mötet var en förutsättning för att han senare skulle kunna resa till London för att tillsammans med likasinnade grunda den påstådda terrorrörelsen Knights Templar.

Men enligt Kallon, som var Breviks "fixare" under Liberiavistelsen, intresserade sig Breivik enbart för diamanter och träffade så vitt han minns inte några andra personer.

Polisen har inte satt någon tilltro till Breviks historia. Åklagare Svein Holden säger att det nu kan bli aktuellt med nya förundersökningsåtgärder.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".