1 av 2
Snösommar: En dryg decimeter snö kom den 1 juni i Bergsäter, Storumans kommun. Foto: Sören Israelsson.
2 av 2
Och det snöar lapphandskar på väg mot Lycksele. Foto: Örjan Holmberg/SR.

Kylig inledning på sommaren

Det är årets första sommardag, men sommarvärmen från i förra veckan återkommer inte än på ett tag. I natt var det minusgrader i norr och det ostadiga vädret fortsätter. Någon vändning skymtar först mot mitten av nästa vecka.

Under morgonen och förmiddagen snöade det i delar av Västerbottens inland. I Storuman föll 20 centimeter nysnö. Även Kiruna fick en del snöbyar.

Under natten var det minusgrader på en del håll i norr, på låglandet var det lägsta 6,3 minusgrader, det vari Börtnan i södra Jämtland, vilket är den lägsta temperaturen i Sverige i juni sedan 1991 (i lågterräng). Den kallaste temperaturen i högterräng i natt var 8,4 minusgrader, Tarsala i Lapplandsfjällen.

Vädret i helgen kommer fortsätta att vara ostadigt, berättar Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Framför allt Norrland kommer få in ett regnområde i fjällen, och det kan bli blötsnö. Regnområdet kan även komma in över delar av Svealand, från de norra delarna av Stockholmsområdet och sedan bort över Dalarna.

Regnområdet kommer vara kvar under söndagen, men blir allt svagare.

Vad gäller temperaturerna i helgen så kommer de vara kyliga för årstiden. Mildast blir det i Götaland med 10-15 grader, men i Norrland kan det bli 5-10 grader i samband med regnet - och där finns det risk för minusgrader under natten mot lördagen. Under natten till söndag kan det kanske på något håll i fjällen bli under noll.

I början av nästa vecka fortsätter det ostadiga vädret, men från mitten av veckan börjar det slå om med sydvästliga vindar och temperaturerna väntas stiga långsamt. Däremot kan vi inte väntas oss temperaturer som i förra veckan. Men några platser i Götaland och Svealand kan få 20 grader mot senare delen av veckan.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista