1 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - jämförelse mellan blocken. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
2 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - jämförelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
3 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - jämförelse mellan "småpartierna". Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
4 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - tendens för Moderaterna. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
5 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - tendens för Folkpartiet. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
6 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - tendens för Centerpartiet. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
7 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - tendens för Kristdemokraterna. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
8 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - tendens för Socialdemokraterna. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
9 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - tendens för Vänsterpartiet. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
10 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - tendens för Miljöpartiet. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
11 av 12
Svensk väljaropinion maj 2012 - tendens för Sverigedemokraterna. Klicka på bilden för att se en förstoring. Klicka på "Starta bildspel" eller någon av pilarna för att se nästa bild.
12 av 12
Kent Persson tog nyligen över som Moderaternas partisekreterare. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Väljaropinion i maj: Fortsatt rödgrön majoritet

2:10 min

De rödgröna behåller sin majoritet i väljaropinionen. Moderaterna minskning fortsätter och partiet hamnar nu under 29 procent, den lägsta siffran sedan mars 2010.

– Vi tar läget på fortsatt politiskt allvar, säger Kent Persson, nybliven partisekreterare hos Moderaterna. 

– Vi är i en ny politisk situation med en socialdemokrati som flyttat fram positionerna, även om vi nu ser att det mattas av för dem och läget stabiliseras. Men vi tar läget på fortsatt allvar. Det vi nu gör att vi kommer att öka tempot, både politiskt och kampanjmässigt, säger han.

Siffrorna kommer från den sammanvägning av de största opinionsinstituten Novus gör för Ekot varje månad.

Denna gång är skiftningarna i opinionen mycket små jämfört med aprilmätningen. De rödgröna ligger fortsatt strax över 50 procent i opinionen, och den borgerliga Alliansen på knappt 44 procent.

Socialdemokraterna är fortsatt största parti på drygt 36 procent.

Kent Persson utesluter inte att vi kan ha nått en sorts jämviktsläge. Opinionssiffrorna kan ligga kvar på den här nivån, åtminstone fram till dess att den nye S-ledaren Stefan Löfven börjar precisera partiets politik.

– Det som jag tror vi börjar se trenden på nu är att bristen på besked gör att väljarna nu bromsar in lite grann och väntar. Vi får väl se när också granskningen börjar ske av socialdemokraternas politik och de besked de inte ger, säger Kent Persson.

Fyra partier har under relativt kort tid bytt partiledare och språkrör, nämligen Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Förutom när det gäller Stefan Löfven har det inte satt några positiva spår hos opinionen.

– Partiledarna som nu trätt till för de små partierna måste först etablera sig som kända figurer, Henrik Oscarsson är statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Alla människor som brukar hävda partiledares betydelse de glömmer bort att det faktiskt inte är alla som är tillräckligt politiskt intresserade för att känna till alla de här personerna förrän det är val, säger Henrik Oscarsson.

Svensk väljaropinion

Svensk väljaropinion är ett väljarindex sammanställt av Novus för Ekot. Resultaten från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos vägs samman.

Resultaten i publicerade mätningar vägs samman efter antalet intervjuer i respektive undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista