Hillary Clintons Sverigebesök medför ett stort säkerhetspådrag i centrala Stockholm. Foto: Saul Loeb/Scanpix.

Hillary Clinton gör sällsynt besök Sverige i helgen

1:36 min

USA:s utrikesminister Hillary Clinton gör en rundresa i Skandinavien och kommer till Sverige på lördag kväll. Hon ska under söndagen föra samtal med både statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt om Afghanistan, Syrien och andra ämnen. Det är mycket sällsynt med amerikanska besök ministerbesök i Sverige på den nivån och säkerhetsarrangemangen blir omfattande.

Utrikesminister Hillary Clinton började sin nordiska sejour med att i Danmark skärpa tonen mot Ryssland för det ryska stödet till regimen i Syrien.  Frågan om massakrer och övergrepp från regimen i Syrien är den mest brännande frågan i internationell politik just nu, så det blir ett givet samtalsämne även i Stockholm.

Utrikesminister Clinton träffar Carl Bildt flera gånger på lördag och söndag, och hon träffar statsminister Reinfeldt på söndag.

Det är ju inte så att Sverige kan påverka utvecklingen i eller kring Syrien, men det pågår flera möten på flera håll i världen om Syrien just nu och det blir intressant att se om det blir någon utveckling – någon rörelse i positiv riktning – under de närmaste dagarna.

Frågan om den ganska dystra utvecklingen i Afghanistan kommer också att diskuteras. Där är både Sverige och USA inriktade på att avveckla sina militära insatser. Sverige har en plan för att reducera truppstyrkan till högst 200 man till 2014, med fokus på utbildning. USA planerar också att ta hem merparten av sina trupper gradvis fram till 2014.

Säkerhetsläget i Afghanistan har inte förbättrats särskilt mycket, men man vill nu söka andra vägar.

Det blir självklart också ett enormt säkerhetspådrag med avspärrningar kring kortegevägar och kring regeringskvarteren i centrala Stockholm.

Staffan Ekendahl

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista