EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström är en av dem som anser att det behövs en mer ambitiös arbetskraftsinvandring. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Många europeer är emot arbetskraftsinvandring

46 procent emot enligt undersökning
2:23 min

Det finns ett stort folkligt stöd i Europa för att EU bättre ska samordna sin migrationspolitik, visar en undersökning som presenteras i dag. Men många europeer är emot ökad arbetskraftsinvandring. Enligt EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström är dagsläget på arbetsmarknaden en förklaring.

– Vi har en jättehög arbetslöshet i många länder nu, med många arbetslösa ungdomar. Att vi samtidigt behöver öppna för arbetskraftsinvandring är en svår pedagogik att få ihop. Det är ett ledarskapsproblem, säger Cecilia Malmström.

Cecilia Malmström är en av dem som anser att det behövs en mer ambitiös arbetskraftsinvandring, inte minst för att tackla Europas problem med en åldrande befolkning.

Men bland europeerna är en minoritet för en ökad invandring av arbetskraft från länder utanför Europa. 42 procent är för och 46 procent är emot enligt dagens Eurobarometer, en undersökning bland totalt närmare 27 000 EU-medborgare.

80 procent anser att EU-länderna ska ge skydd åt de som behöver asyl. I dag tar Sverige och nio andra EU-länder emot 90 procent av alla asylsökande i EU, men enligt Cecilia Malmström visar dagens undersökning att det finns ett stort folkligt stöd för att de andra 17 länderna ska ta ett större ansvar för flyktingar.

– Medborgarna i EU vill att vi ska ha ett gemensamt system och att vi ska ta ett gemensamt ansvar, att det behövs en större solidaritet inom EU. Det är en mycket tydlig signal, 80 procent säger det, säger Cecilia Malmström.

Enligt undersökningen är det även viktigt för två tredjedelar av europeerna att kunna resa mellan EU-länderna utan pass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".