Ewa Björling, handelsminister (M). Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix.

Skärpta regler för vapenexport dröjer

1:41 min

En skärpning av reglerna för vapenexport till diktaturer kan dröja ytterligare flera år. I dag klubbade regeringen direktiven för en parlamentarisk utredning där alla partier ska ingå, men utredningen ska vara klar först efter valet 2014.

Frågan om vilken slags länder Sverige exporterar vapen till blev förstasidesrubriker efter Ekots avslöjande om det nära vapensamarbetet med diktaturen Saudiarabien. Men redan förra våren beslutade regeringspartierna tillsammans med Socialdemokraterna att utreda hur reglerna för vapenexport till diktaturer kan skärpas.

– Vi har sagt att vi vill skärpa kontrollen gentemot ickedemokratier, säger handelsminister Ewa Björling.

Har Ekots avslöjande om den så kallade vapenaffären med Saudiarabien påverkat någonting?

– Utredningsdirektiven som riksdagen ville ha dem sattes ju igång långt innan det.

Handelsminister Ewa Björling säger att utredningen snart ska komma igång, men att slutförslaget ska läggas först i december efter valet 2014. Utredningen måste få ta tid och att det inte handlar om att förhala frågan.

Utredningen om skärpt kontroll av vapenexport blir färdig strax innan avtalet med Saudiarabien ska omförhandlas, 2015.

– För det första vill inte jag föregå den här utredningens viktiga arbete. Men med det sagt ser jag inte att det är någon självklar koppling mellan ett förhållandevis brett samarbetsavtal å ena sidan, och skärpt exportkontrolllagstiftning å andra sidan.

Så det här behöver inte komma att påverka omförhandlingen av avtalet med Saudiarabien?

– Nej, en sådan omförhandling kommer ju att först bli aktuell år 2015 och nu tycker jag att vi först ska se vad den här utredningen leder till och hur vi tar ställning där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista