Den grekiska vänsterkoalitionens ledare Alexis Tsipras. Foto: Petrous Giannakouris/Scanpix

Jämnt i täten inför valet i Grekland

1:42 min

Inför det grekiska valet om drygt två veckor verkar det just nu mycket jämnt i täten mellan konservativa partiet Ny Demokrati och vänsterkoalitionen Syriza. De konservativa går till val på att följa ekonomiska åtstramningsprogram, medan vänstern vill riva upp dem.

I dag presenterade vänsterkoalitionen Syrizas ledare partiets ekonomiska program.

– Det första en vänsterregering kommer att göra efter valet är att riva upp stödpaketet, sa Alexis Tsipras från Syriza inför ett jättepressuppbåd och applåderande åhörare som ropade "nu är det tid för vänstern". Stolarna räckte inte så vissa fick sitta på golvet.

Syriza vill ersätta åtstramningspaketet med en alternativ plan, bland förslagen finns att höja skatterna för de rikaste, att sänka skatterna på vissa basvaror och slopa sänkningarna av minimilönerna och förändra ägandet av bankerna.

– Vi kommer att förstatliga bankerna, sa Alexis Tsipras och fick åter applåder.

Vänsterkoalitionens ledare sa att valet den 17e juni blir ett val mellan stålbadspolitik eller Syrizas program, de två partier som röstade igenom åtstramningspaketen säger å sin sida att det är ett val mellan euro eller den gamla valutan drachma.

En majoritet av grekerna vill stanna i eurozonen, enligt opinionsmätningar.

Men Alexis Tsipras från Syriza håller inte med om att hans politik kommer tvinga landet ut ur euron.

– Det finns inga seriösa ekonomer i Europa eller på hela planeten som inte säger att stålbadspolitiken är en autopilot mot katastrof och total bankrutt, som ändå kommer tvinga ut Grekland ur eurozonen, sa vänsterledaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista