"Dom mot djurrättsaktivisterna viktig markering"

2:05 min

Tre djurrättsaktivister dömdes i dag i Göteborgs tingsrätt för olaga hot och olaga tvång mot en rad butiksägare som handlar med pälsvaror i Göteborg. Kammaråklagare Lars Lindman tycker att domen är en viktig markering.

– Målsägande har varit rädda och väldigt utsatta under en period. Oavsett vilket syfte du har är det här ett tillvägagångssätt som är kriminellt, säger Lars Lindman.

Mellan januari och november 2010 genomförde Djurrättsalliansen demonstrationer utanför en rad butiker i Göteborg som säljer pälsvaror. Enligt domen fick också många butiker sina fönsterrutor krossade nattetid och röd färg hälldes ut i samband med aktionen.

De tre män som dömts i dag har i samband med fönsterkrossningen sökt upp butikernas ägare och uppmanat dem att skriva under ett kontrakt, där de lovar att sluta sälja pälsvaror för att slippa få sina skyltfönster sönderslagna. Flera butiksägare gjorde det för att bli lämnade ifred.

Männen dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst mellan 50 och 125 timmar.

Tidigare i år i januari dömdes en fjärde person, en 22-åring från Göteborg, till 3,5 års fängelse. Han deltog också i demonstrationerna men i övrigt agerade han på egen hand genom att hota personer i pälsbranschen med våld. Bland annat genom att skriva brev med sitt eget blod till dem. Han dömdes också för  skadegörelse och mordbrand.

De män som döms i dag tar avstånd från den typen av hot och våld, men har samtidigt dragit nytta av det menar Lars Lindman.

– Hade det inte skett något fönsterkrossande så hade det inte blivit några påskrivna avtal. Det har stått helt klart för alla, säger han.

Enligt Lindman är det en klassisk beskyddarverksamhet, att man ska ”hjälpa" någon att bli av med ett problem.

– I vanliga fall brukar det röra sig om att man vill ha pengar, men i det här fallet fanns det ett annat syfte och därför blir brottet olaga tvång och inte utpressning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista