Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Nu är det tillåtet att servera sprit på äldreboenden

3:52 min

Från och med i dag är det fritt att servera alkohol på äldreboenden. För från och med den 1 juni träder en ny lag i kraft, som gör att man inte längre behöver något tillstånd för att servera till exempel öl eller vin till maten.

– Det blir lättare att uppfylla våra gästers önskningar när det gäller vin och sådana saker. Vi tycker att det är rätt självklart att man ska kunna få lite vin till maten om man vill ha det, när man kommer till ett äldreboende, säger Gunnar Tjelldén som är områdeschef för Ljustagårdens äldreboende i Sundsvall.

– Vi har serverat vin tidigare men då vid fester. Men nu kan våra gäster fråga om de kan få ett glas vin när andan faller på, när de sitter och tittar på fotboll eller på en film, som man är van att göra hemma.

– Vi vill kunna tillhandahålla den servicen till självkostnadspris.

Ser du någon risk med det här?

– Nej, det kommer att fungera smärtfritt. Vi har en dialog med både våra gäster och med deras anhöriga?

Det blir inga fylleslag?

– Nej, absolut inte. Det har det aldrig varit på våra fester och vi har arrangerat fester i sex år.

Var drar ni gränsen då, när avgör ni hur någon har fått för mycket?

– Det finns inga generella gränser. Vi har samma gränser som andra utskänkningsställen. Det vill säga om vi bedömer om en person inte ska ha något mer, då blir det så, säger Gunnar Tjelldén.

Så vad tycker då de boende om den nya lagen?

– Jag tycker inte att det är något fel på det. Det är ju bevisat att ett glas vin om dagen bara gör bra. Man behöver inte hålla fast vid saker, säger 93-åriga Per Lindroos.

Och Irma Jatko håller med.

– Det har jag ingenting emot. Jag dricker inte men andra kan ju dricka. Bara de är tysta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista