Valresultatet visar en kraftig skiljelinje mellan de välbeställda som röstade ja och dem med lägst inkomster. Foto: Peter Morrison/Scanpix.

Irländarna röstade ja till EU:s finanspakt

1:34 min

Irland har röstat ja till EU:s finanspakt. Det står klart nu då alla röster är räknade i folkomröstningen.

– Irland har skickat en signal till resten av Europa av stabilitet och trygghet, säger jordbruksministern Simon Coveny till irländsk tv.

Omkring 60 procent av väljarna röstade för pakten och därmed blev det, som regeringen hoppats, en övertygande majoritet för  att reglerna om hårdare budgetdisciplin blir lag även här i Irland.

Bara Storbritannien och Tjeckien står nu utanför pakten i EU.  Men valdeltagandet var lågt. Bara hälften av de drygt tre miljoner röstberättigade gick till valurnorna i går.

Owen O’Reilly från Dublin stannade hemma dels för att han trodde att resultatet skulle spela någon större roll men också för att han kände att han inte fått tillräckligt med information.

Inte bara valdeltagandet var lågt. Det gick en kraftigt skiljelinje mellan de mer välbeställda som röstade ja och dem med lägst inkomster, som kanske drabbats hårdast av den svältkur som den irländska ekonomin gått igenom.

Och oppositionspartiet Sinn Feins vice ordförande Mary Lou McDonald kräver nu att regeringen ser till att de inte drabbas ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista