Stockholmsbörsen avslutade veckan på minus

Stockholmsbörsen avslutade veckan på minus, tyngd av bland annat dystra jobbsiffror från USA. Scania gick mot strömmen och steg som enda storbolag, upp med 2,8 procent.

Vid stängning hade OMXS-index backat med 2,1 procent till 300,7. Därmed har börsen tappat 0,8 procent av sitt värde den senaste veckan. Det finns dock en och annan vinnare. Största kursraket är Precise Biometrics, upp med över 40 procent under veckan. På fredagen steg aktien med fyra procent.

Lundin Petroelum backade med 5,1 procent, mest av tungviktarna. Orsaken var råoljepriset som föll under 100 dollar fatet, vilket inte har hänt sedan oktober 2011.

Konjunkturkänsliga aktier som Sandvik, Atlas Copco och SSAB gick ned med över tre procent. Storbankerna föll med 1,0-1,5 procent. H & M tappade 2,2 procent och Ericsson backade med 1,2 procent.

Även de ledande börserna i Europa avslutade veckan i moll. Londonbörsens FTSE-index backade med 1,1 procent. Frankfurtbörsens DAX30-index föll med 3,4 procent och Parisbörsens CAC40-index gick ned med 2,2 procent.

På agendan nästa vecka står bland annat ett brittiskt räntebesked och trafiksiffror från SAS. Stockholmsbörsen är stängd på onsdag med anledning av nationaldagen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista