Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Brist på sjuksköterskor kan hotar patientsäkerhet

"Det är patientsäkerheten som blir lidande"
2:05 min

Bristen på sjuksköterskor blir mer omfattande än vanligt i sommar. En bidragande orsak är att nyutexaminerade nobbar jobb under 24 000 kronor i månaden.

Henrik Almkvist som är chefsläkare i Stockholms läns landsting säger att läget är mer akut i år än vad det brukar vara.

– Det är tajtare i sommar, det blir tuffare och en jobbigare sommar för dem som jobbar, säger han.

Påverkar det patienterna på något sätt?

– Vi kommer att ha möjlighet att ta hand om dem som är sjuka och i behov av vård, men det blir mer ansträngt.

Ekot har varit i kontakt med landsting och stora sjukhus i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Den bild ansvariga ger är att bristen på sjuksköterskor den här sommaren är värre än vanligt.

I Stockholm drar man normalt bort var femte vårdplats på sommaren, i år dras kapaciteten ner ytterligare och minst 350 sjuksköterskor saknas. Göteborg har särskilt svårt att få vikarier till kirurgi, psykiatri och akuten. I Umeå saknas personal inom kirurgi och strokevård. Malmö har fortfarande ambitionen att ge lika mycket vård som förra sommaren, men har inte täckt behovet av sjuksköterskor.

Facket Vårdförbundet har gjort en egen undersökning bland sina avdelningar. Hittills har man fått in svar från ungefär hälften, och nästan alla säger att bristen på sjuksköterskor kommer att gå ut över patienterna.

– Det är patientsäkerheten som blir lidande och vår arbetsmiljö. Hur ska vi orka jobba ett helt yrkesliv? Man är rädd för sin legitimation och man är rädd för att göra fel. Men i år hade man kunnat lösa det. I år har vi studenter som kommer ut och säger; ge oss betalt så jobbar vi i sommar. Man väljer att inte göra det och därav den brist som är, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Henrik Almkvist på Stockholmslandstinget säger att lönekravet från sjuksköterskestudenter på 24 000 kronor i månaden gör det svårare att rekrytera.

– Självklart har löneuppropet sin påverkan. Man avstår från att acceptera erbjudanden om vikariat, säger han.

Hur ska ni få ihop det här?

– Genom en kombination av åtgärder. Fortsatta försök att rekrytera, man erbjuder ekonomisk kompensation för en flyttad semestervecka och en extrapeng för extrapass. Förutom ob-tillägg kan man få 500 kronor extra för ett pass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".