Hosni Mubarak i en säng i väntan på rätteång. Foto: Egyptiska statliga televisionen/Scanpix

Egyptens förre president får sin dom i dag

1:38 min

I dag faller domen mot Egyptens förre president Hosni Mubarak. Tillsammans med sin förre inrikesminister står han åtalad för att vara medskyldig till dödandet av nära 900 demonstranter under det egyptiska upproret förra våren och för korruption tillsammans med sina söner.

Domen kommer att direktsändas i TV och vad den än blir väntas den påverka det pågående valet för att utse Mubaraks efterträdare.

Rent teoretiskt kan Mubarak dömas till döden. Men de flesta egyptier tycks tro att han kommer att få mellan sju och 15 år i fängelse. Trots att det anses självklart att polisen inte hade kunnat använda skarp ammunition utan presidentens medgivande finns det inga klara bevis för att Mubarak skulle ha givit order om att skjuta ihjäl demonstranterna.

Många föräldrar till ungdomar som dödades på Tahrirtorget i februari förra året är nu oroliga för att den 84-årige Mubarak till och med kan komma att frikännas.

Ett frikännande skulle utan tvekan leda till våldsamma protester över hela landet. Redan när domen tillkännages väntas sammandrabbningar mellan Mubarakanhängare och anhöriga till martyrerna.

Vad domen än blir kommer den att kasta sin skugga över presidentvalet och framförallt kandidaten Ahmed Shafik, den förre flygvapengeneralen som av många ses som en fortsättning på Mubarakeran. Shafik har kallat Mubarak för sin förebild.

Det muslimska brödraskapets presidentkandidat, Mohamed Mursi, har däremot lovat att se till att Mubarak får sitta inne under resten av sitt liv om han blir president.

Och medan många egyptier sympatiserar med det uttalandet, är det också många som oroas av att islamisten Mursi uppenbarligen tar så lätt på den juridiska processen och inte tvekar att sätta sig över lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista