Runt om i hela USA hölls demonstrationer för den 17-årige Trayvon Martin som dödats av en kvartersvakt. Foto: Jacquelyn Martin/Scanpix.

Domaren ändrar sig om borgen för Zimmerman

1:17 min

Rättsprocessen kring den mordanklagade George Zimmerman i Florida, USA har tagit en ny vändning. Zimmerman anklagas för att ha skjutit ihjäl en obeväpnad svart tonåring och nu har domaren i målet beslutat återkalla ett tidigare beslut om att frige den misstänkte mot borgen.

George Zimmerman är anklagad för så kallat mord av andra graden, för att ha skjutit ihjäl den obeväpnade svarte tonåringen Trayvon Martin i Florida i februari.

Men i väntan på eventuell rättegång i det mycket uppmärksammade fallet, så beslutade domaren i april att släppa den misstänkte Zimmerman mot borgen.

Nu gör domaren helt om, och meddelar att han tar tillbaka sitt beslut. Zimmerman ska tills vidare in bakom lås och bom igen, medan utredningen fortsätter. Han får två dygn på sig att infinna sig hos polisen, enligt domarens besked.

Orsaken är att Zimmerman uppges ha lämnat vilseledande uppgifter om sin privatekonomi, uppgifter som domaren baserade borgensumman på.

Det var för drygt tre månader sedan som George Zimmerman sköt ihjäl den svarte sjuttonårige Trayvon Martin i ett inhägnat bostadsområde i Sanford norr om Orlando. Zimmerman har hävdat att han blev attackerad och sköt för att försvara sig.

Det dröjde sex veckor innan han greps, misstänkt för brott. Fallet har lett till en omfattande debatt om rasism, rättssäkerhet och om Floridas liberala självförsvarslagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista