"Vi har haft ett gott och förtroendefullt samarbete på många nivåer i Sudan", säger Elisabeth Dahlin.

Svenska Rädda barnen tvingas bort i Sudan

Arbetar med barns rätt till skolgång
1:36 min

Sudan beslutade tidigare i veckan att utvisa fyra hjälporganisationer från området Red Sea State. En av dem är svenska Rädda Barnen, som arbetat i Sudan i 25 år. Beskedet kom som en total överraskning, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen.

– Vi fick reda på i förrgår att man vill att vi lämnar området före juni månads utgång, och det är det vi vet i dag. Så det viktiga för oss nu är att ta reda på orsakerna och ha en dialog. Vi kan inte spekulera för vi vet ingenting i dagsläget, säger Elisabeth Dahlin.

Svenska Rädda Barnen har jobbat i Sudan i många år och på olika platser. Nu är det Red Sea State i östra Sudan som hjälporganisationen uppmanas lämna. Där har man 15 egna anställda.

Även två irländska och en japansk hjälporganisation har uppmanats att lämna östra Sudan, enligt TT.

Det arbete som Rädda Barnen sysslar med i Red Sea State är bland annat barns rätt att gå i skola, vidareutbildning av lärare och skolmaterial. Man arbetar nära myndigheterna på både lokal och central nivå.

Nyligen fick Rädda Barnen beröm för sina insatser i samband med att Sudan tog fram en särskild barnlag.

– Jag var själv i Sudan för ett och ett halvt år sedan och träffade väldigt många företrädare för olika ministerier och även parlamentariker. Det var väldigt roligt att höra dem prata om den nya barnlag som Rädda Barnen fick 2010, ”the Child Act”.

– Alla berömde Rädda Barnens roll och hjälp med att ta fram lagen. Så vi har haft ett gott och förtroendefullt samarbete på många nivåer i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".