Demonstranter har samlats i Buenos Aires. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix.

Demonstrerar mot dollarstopp i Argentina

Invant sätt att spara
1:38 min

Kvällarna i Buenos Aires har på nytt börjat fyllas av oljud. Det är medelklassen som skramlar med kastruller och blåser i visselpipor för att visa sitt missnöje mot regeringens politik att begränsa tillgången på dollar.

De sniffande hundar som möter resenärerna på Buenos Aires internationella flygplats Ezeiza letar inte efter knark, utan efter dollarsedlar.

Den argentinska regeringen har infört strikta begränsningar när det gäller handeln med dollar, och kontrollen både av införsel och utförsel har skärpts dramatiskt de senaste veckorna.

För att få köpa dollar, och då i begränsad mängd, måste man först meddela skattemyndigheterna vart, när och varför man ska resa någonstans.

Att köpa dollar som ett sätt att spara är inte längre tillåtet.

Vi måste få ett slut på argentinarnas besatthet av dollar, har varit regeringens budskap den senaste tiden, Argentinas valuta är peso och inte dollar.

Den officiella motiveringen till restriktionerna är att sätta stopp för skatteflykt och pengatvätt.

Men det finns starka misstankar att orsaken i själva verket är att regeringen inte längre kan sköta sina åtaganden på grund av brist på valuta.

Oavsett orsaken går försöken att kontrollera handeln med dollar stick i stäv med den argentinska medelklassens invanda sätt att spara.

Härdad av finanskriser, som den är, sparar medelklassen oftast i dollar. Det gäller också medlemmarna i den sittande regeringen.

Att de hindras från att köpa dollar, det tolkar medelklassen som ett förebud på att ny kris är på väg.

Det i sin tur ökar efterfrågan, något som har bidragit till att det återigen vuxit fram en svart marknad, där en dollar är värd 50 procent mer än den officiella kursen.

Så, istället för att lösa problemen, riskerar restriktionerna att göra dem än värre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".