1 av 2
Firandet pågår i fyra dagar med start under lördagen. Foto: Sang Tan/Scanpix.
2 av 2
Foto: Anthony Devlin/Scanpix.

Brittiska drottning Elizabeth firar 60 år på tronen

1:41 min

Winston Churchill var premiärminister när hon blott 25 år gammal blev brittiska imperiets drottning 1952. Nu har Elizabeth II haft jobbet i 60 år och det firas med pompa och ståt i fyra dagar.

Firandet började under lördagen med att bejaka festföremålets kärlek till hästkapplöpningar och och ett besök på Epsom Derby.

På söndagen blev det båtfärd på Themsen med en jätteflotta som en miljon britter följer längs flodens stränder. Det duggade och blåste kallt. Men det spelade ingen roll.

– Jag hade varit här om det så hade varit tio fot av snö. Hon är vår drottning, vårt statsöverhuvud och en underbar britt, sade 60-årige Mike Bell till TT.

Han hade rest upp till London från Portsmouth, dagen till ära.

Vid Embankment på Themsens stränder tog täta folkmassor del i den nationalistiska och rojalistiska yran. Hattar, flaggor, ryggsäckar, paraplyer, kappor och allt annat upptänkligt i unionsflaggans färger och mönster.

Jean Taylor, en 65-åring pensionär från Australien, har rest till London för att träffa sin syster — och för att fira drottningen:

– Hon är underbar. Jag tänker på allt som hon har gått igenom under åren, och att hon alltid har stått rak även när det har blåst, sade Taylor till TT.

Michelle Downers, en 35-årig barnskötare, håller med:

– Det är otroligt, det hon har gjort egentligen. Hon är drottning, maka, mamma.

Downers pekar på att landet under hennes egen livstid sannolikt aldrig mer kommer att ha en drottning, och att 60 år är lång, lång tid på tronen.

– Vi har liksom tagit henne för given. Hon har alltid varit en del av vårt liv, lite grann som själva jorden man går på.

Gatorna i Storbritanniens städer är prydda med Union Jack och innan festligheterna kulminerar på tisdag med en ceremoniell parad blir det bland annat konsert med Paul McCartney och andra brittiska artister invid Buckingham Palace i London.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista