Maria Ferm Miljöpartiets ansvariga för flyktingfrågor. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

MP: Regeringen måste precisera sig

0:53 min

Maria Ferm, Miljöpartiets ansvariga för flyktingfrågor, är försiktig i sina reaktioner på Tobias Billströms besked om att regeringen inte anser att subventionerad sjukvård ska omfatta alla papperslösa, utan endast gravida kvinnor.

– Vår utgångspunkt är att rätten till vård ska omfatta alla och att vård ska ges efter behov och på lika villkor. Det är också något som gör att vi vill se att den reform vi genomför blir någonting som är så brett som möjligt och kan omfatta så många som möjligt eftersom vård är en mänsklig rättighet. Det är nånting som vi behöver ta steg vidare för att kunna leva upp till de mänskliga rättigheterna i Sverige.

Maria Ferm är återhållsam i sina reaktioner på migrationsminister Billströms uttalanden. Hon ställer skarpa krav. Detta trots att Miljöpartiet tidigare sagt att om det inte finns något konkret förslag till höstbudgeten, finns det inget överenskommelse längre.

Men för att det ska vara någon mening måste regeringen precisera sig om ett förslag och det snarast, kräver Maria Ferm.

– För att vi ska känna att överenskommelsen har ett värde så måste de reformerna bli verklighet. Då måste vi också kunna åstadkomma konkreta förändringar för människor. Därför krävs det att regeringen faktiskt kan återkomma till oss med hur vi kan gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista