Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för skuldkrisen når Afrika

Publicerat måndag 4 juni 2012 kl 13.15
Afrika spås bli nästa stora tillväxtmarknad
(1:55 min)
Tanzanias finansminister William Mgimwa intervjuas av Ekots Staffan Sonning. Foto: Daniel Valiollahi

På världsmarknaden sprider sig återigen oron för eurozonens framtid. Afrika har hittills klarat sig nästan oberört av krisen, men nu sprider sig oron även där över vad en fördjupad kris kan innebära.

– Våra affärer med utlandet var inte så koncentrerade till Europa, säger Tanzanias finansminister William Mgimwa vid afrikanska utvecklingsbankens årsmöte i Arusha i Tanzania.

Tanzanias ekonomi har växt i stadig takt också under de senaste krisåren. Landets BNP har växt med 6-7 procent per år och utvecklingen är den samma i större delen av Afrika. De afrikanska länderna beräknas i år växa med bortåt fem procent i genomsnitt.

En del säger att Afrika är nästa stora tillväxtmarknad. Handeln med länder som Japan, Kina, Indien och Brasilien har blivit allt viktigare och det har bidragit till att isolera Afrika från de värsta effekterna av skuldkrisen.

Men nu när orosmolnen åter hopar sig över världsekonomin varnar den afrikanska utvecklingsbanken för att även Afrika kan drabbas om krisen återvänder och fördjupas. Afrika måste fortsätta med de ekonomiska reformerna, skriver banken i en rapport som pekar på risken för fler sociala uppror som dem i Nordafrika i fjol.

I Tanzania har det som i flera andra afrikanska länder, upptäckts stora fyndigheter av guld, gas och andra naturresurser. Landet har också vidsträckt jordbruksmark som skulle kunna utnyttjas bättre.

Därför ska Tanzania nu koncentrera sina investeringar på hamnar, vägar, järnvägar och energisatsningar, säger finansminister Mgimwa.

– Det är våra främsta mål, att förbättra möjligheten till transporter inom landet och över gränserna, säger William Mgimwa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".