USA:s utrikesminister Hillary Clinton tillsammans med Carl Bildt på Arlanda. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Hillary Clinton landade på regnigt Arlanda

Den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton landade vid 18.30-tiden på lördagen på Arlanda och inledde därmed sitt Sverigebesök.

När Clinton kämpat sig nedför flygplanstrappan i regn och blåst möttes hon av kramar från både utrikesminister Carl Bildt och hans hustru Anna Maria Corazza Bildt. Därefter steg allesammans in i bilar som åkte från Arlanda in mot Stockholm i kortege.

På söndagen drar programmet igång på riktigt. Då träffar Clinton också statsminister Fredrik Reinfeldt. På programmet står även en båtresa ut till Sandhamn och besök på Fotografiska museet.

Vid överläggningarna under dagen med Reinfeldt och Bildt ska Clinton bland annat diskutera den ekonomiska situationen i EU, friheten på internet liksom aktuella utrikespolitiska frågor som det svåra läget i Syrien.

Clinton kom direkt från Norge där hon bland annat besökt ett forskningsfartyg utanför Tromsö. De tecken på klimatförändringar hon såg under turen gjorde henne inte överraskad, men väl bekymrad.

Tillbaka på land manade hon till handling.

- Även om det verkar vara en oöverkomlig uppgift för mänskligheten att vidta nödvändiga åtgärder för att mildra effekterna av global uppvärmning kan vi göra alla något. Det är vår uppgift att handla, sade Clinton och underströk att Norge och USA ska samarbeta i frågan som "arktiska allierade".

Det olje- och naturgasrika Arktis har senaste åren blivit av allt större intresse för USA.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista