Den tidigare egyptiska presidentkandidaten Hamdeen Sabbahi på Tahrirtorget i Kairo. Foto: Mohammed Abu Zaid/Scanpix.

Tahrirtorget fylldes återigen för demonstrationer

2:03 min

Hundratals egyptier har tillbringat natten på Tahrirtorget i Kairo, i protest mot domarna i går mot den förre presidenten Hosni Mubarak, och mot hans inrikesminister, söner och polischefer. ”Rättvisa har inte skipats”, är budskapet från demonstranterna som protesterar mot att ingen pekats ut som ansvarig för de nära 900 människoliv som slocknade under revolten förra våren.

– Horreya, horreya! Frihet, frihet!

Den första stora spontana samlingen på Tahrirtorget sedan revolten förra våren. Så fort kvällssvalkan kom med solnedgången i går kväll fylldes Tahrir på nytt, liksom kornishen i Alexandria.

Demonstrantern var arga och sammanbitna, men flera upplevde också ett slags lyckorus över att återigen stå enade mot Mubarak efter så många månader av bitter splittring. 

– Eid Wahda, löd den återkommande talkören.  En hand, enade vi stå!

De flesta demonstranter underkände rättegången mot Mubarak som politiskt motiverad. Man vänder sig mot att ingen av de åtalade pekades ut som ansvarig för dödandet av 900 demonstranter.

Mubarak dömdes för att han inte förhindrat dödsskjutningarna – men inte för att han beordrat dem. Och många bedömare säger nu att ett överklagande mycket väl kan leda till att Mubarak blir  frikänd.

Till Tahrirtorget i går kom både revolutionärer, islamister, och förbrukade presidentkandidater, de som inte kommer att gå vidare, den liberale islamisten Aboulfotouh och socialisten Hamdeen Sabahi.

Ett foto på Sabbahi blev gårdagens bild i Egypten. En bild tagen ovanifrån där Sabbahi ligger på rygg och flyter fram över folkhavet.

Också brödraskapets presidentkandidat, Mohamed Morsi, fanns på torget där han kunde suga i sig protestens energi inför andra valomgången mot den tidigare Mubarakministern Ahmed Shafik.

Men det råder stor tveksamhet kring vad denna renässans för proteströrelsen kan få för politiska konskevenser. Alla aktivister som längtat tillbaka till revolutionen är smärtsamt medvetna om att en god stämning på Tahrirtorget inte räcker.

Och att de som inte tillhör stora partier som det muslimska brödraskapet också saknar politiska verktyg för att dra nytta av de nya protesterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista