Många ser massakern i Houla som en vändpunkt mot fullskaligt inbördeskrig. Foto: Scanpix.

"Maj var månaden när inbördeskriget började"

Riskerar sprida sig till regionen
7:16 min

Efter massakern i Houla varnar FN:s sändebud Kofi Annan för att risken för inbördeskrig i Syrien enligt sekteristiska linjer ökar för varje dag. Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg kommenterar den senaste veckans händelser i Godmorgon, världen.

BBC:s reporter Paul Woods, som var i området kring Houla när massakern ägde rum förra helgen, träffade oppositionsaktivister som tidigare har tonat ner frågan om sekteristiska spänningar mellan folk- och religionsgrupper i Syrien. Nu låter de annorlunda.

En av aktivisterna konstaterade att vi kommer att se tillbaka på maj som den månad när inbördeskriget började på allvar i Syrien.

Houla var den värsta enskilda händelsen hittills. En fasansfull massaker med 108 döda, varav 49 barn, i en sunnimuslimsk by strax utanför staden Houla. Regimen artilleribombarderade först och därefter kom regimtrogen milis och avrättade barn och vuxna. Runt byn ligger alawitiska byar och det var därifrån milismännen kom.

Alawiterna är den minoritetsgrupp som Bashar al-Assad tillhör, och som dominerar regimen, militären och säkerhetsappareten. Och regimen har hela tiden spelat det sekteristiska kortet. Den har sagt till alawiter, till druser, till kristna och kurder, att oppositionen är sunnimuslimska extremister och att det bara är regimen som kan skydda folket mot dem.

Oppositionen har däremot tonat ner spänningarna. Det har förekommit sekteristiska hämndattacker förut men Houla var i en klass för sig. Och många ser det som en vändpunkt, eller vad man kallar en "tipping point" mot fullständigt inbördeskrig.

Men hur ser möjligheterna ut för omvärlden att enas kring en strategi i Syrien? Det korta svaret är dåliga. Nyligen sa USA:s utrikesminister Hillary Clinton att det inte finns i närheten av en koalition, eftersom Ryssland blockerar alla försök till tuffare resolutioner mot Syrien i Säkerhetsrådet. Än mindre något slags ingripande, naturligtvis.

Vad Houlamassakern har gjort är att stärka kraven på ett internationellt ingripande. Men världen har länge vridit sina händer i fasa över vad som händer i Syrien. Nu gör man det än mer - men mer är det egentligen inte.

Enligt rykten har USA och Ryssland diskuterat den så kallade Jemenmodellen, där Ali Abdullah Saleh efter Gulfstatsmedling gick, men med åtalsimmunitet. Men också dessa samtal har förnekats av Ryssland.

Ett militärt ingripande i Syrien är svårt, kostsamt och farligt. Syrien har en militärt stark och oppositionen är svag och har heller inga basområden. Landet är dessutom en regional krutdurk. Ett FN-mandat för ett militärt ingripandet finns inte i faggorna.

Och utan ett trovärdigt militärt hot eller en ändrad maktbalans, där Ryssland svänger, så ser al-Assad ingen anledning att gå eller reformera på allvar. Till skillnad från Khadaffi är han heller inte utan mäktiga vänner i världen. Det är uppenbart att han tänker stanna kvar – och vinna.

Men att omvärlden är passiv är heller inte riktigt sant. Det äger rum ett maktspel kring Syrien mellan de konservativa sunnimuslimska gulfstaterna med Saudiarabien på ena sidan och Iran på den andra.

Och här ser sunnistaterna en chans att försvaga Iran, som är Syriens enda allierade i regionen, och dessutom stärka sunnimuslimer i regionen på bekostnad av shiamuslimer.

Här ligger den stora risken: att vi får ett krig med ombud mellan Iran och Saudiarabien.

Godmorgon, världen!/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".