Händelserna kring den 4 juni 1989 är tabu i Kina. Bara att nämna massakern kan ge fängelse. Foto: Jeff Widener/Scanpix.

Aktivister gripna i Kina inför årsdag av massaker

Kinesisk polis grep på söndagen ett okänt antal politiska aktivister på olika håll i landet i samband med årsdagen av massakern på den Himmelska fridens torg 1989. Aktivister rapporterade om misshandel och gripanden i den sydöstliga provinsen Fujian samt i Peking.

– Poliserna sade att de skulle misshandla dem till döds. De grep åtta människor däribland min man. Jag fruktar att han misshandlats svårt, sade Shi Liping.

Händelserna kring den 4 juni 1989 då kinesisk militär och polis mördade hundratals studenter på torget mitt i Peking är tabu i Kina. Bara att nämna massakern kan ge fängelse.

Kinesiska exilorganisationer har uppmanat folk att hedra massakerns offer genom att ta på sig svarta kläder och "promenera" runt på allmänna platser. I fredags kväll sägs till exempel 10 000 människor ha "promenerat" längs huvudgatan i stadsdelen Wangsheng i staden Chongqing i sydväst.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista