Foto: Anthony Devlin/Scanpix.

Britterna firar drottning Elizabeths 60 år på tronen

1:56 min

I London firades i dag drottning Elisabeth II 60 år på tronen med en procession på floden Themsen. Tusen båtar åkte i kortege och miljoner britter följde firandet på plats och på tv.

June från London och hennes väninna var vid Tower Bridge tidigt, för att få så bra platser som möjligt när processionen med drottningen, kungafamiljen och tusen båtar åker förbi.  Och de räknar med att bli ordentligt blöta för vädret är typiskt Londonväder med regntunga skyar och ett, som det känns, evigt duggregn.

Processionen på Themsen, som är den största på över 300 år, beräknas locka uppemot en miljon åskådare längs Themsens stränder. Och är det största evenemanget under den här jubileumshelgen som är kulmen på diamantjubileet som firats här sedan i februari.

I morgon hålls en stor konsert utanför Buckingham palace och på tisdag avslutas friandet med att drottningen tar emot folkets hyllningar när hon åker kortege genom stan.

Under helgen pågar också 10 000 gatufester runt om i hela landet. Ian Stewart och hans flickvän tänker dra vidare till en sådan när drottningen åkt förbi med sin specialbyggda båt.

Men inte alla har sveps med i den rojalistiska yra som annars är i det närmaste total här just nu. En liten grupp republikaner har också samlats vid Themsen, men möts av burop av rojalisterna omkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista