På Tahrirtorget pågår ett slags protestrenässans, två veckor innan presidentvalet. Foto: Manu Brabo/Scanpix.

Egypten sjuder av vrede över Mubarakdomen

1:54 min

Dagen efter livstidsdomen mot Mubarak sjuder Egypten av missnöje. Demokratiaktivister manar till en ny revolt efter att domstolen i går frikände både sex polischefer, som stod åtalade för dödandet av nära 900 demonstranter, och Mubaraks två korruptionsmisstänkta söner. Det är två veckor kvar till andra omgången av presidentvalet och den kandidat som står Mubarakregimen närmast, Ahmed Shafik, försökte idag rädda sitt anseende med skärmseltaktik.

Om Muslimska brödraskapet får presidentmakten kommer Egypten att gå tillbaka till medeltiden, varnade Ahmed Shafik, dagen efter att Egypten exploderade i protester, där också Shafiq fick en släng av sleven som kvarleva av Mubarakregimen.

Demonstranter rev ner hans valaffischer, ytterligare ett av hans högkvarter sattes i brand, medan Mohamed Morsi, hans motståndare i kampen om presidentposten, ledigt rörde sig bland missnöjda demonstranter och lovade att om han blev president så skulle rättegången mot Mubarak göras om.

”Men hur tänker de?”, frågade en ung aktivist-kommentator, övertygad om att domen i går var politisk och domstolen kontrollerad av Mubarakregimens kvarlevor. ”Har de klantat sig eller är detta en fälla?”, undrade han, förbryllad över att militären vågar riskera en Tahrirtorgs-renässans två veckor före presidentvalets andra omgång.

Gårdagens domar har redan överklagats av Egyptens chefsåklagare som också utfärdade reseförbud för de sex frikända polischeferna. Mubaraks försvarsadvokater väntas också när som helst överklaga och de har uttryckt stark övertygelse att Mubarak kommer att frikännas i slutändan, eftersom bevismaterialet var så tunt.

Mubarak dömdes inte för att ha beordrat dödsskjutningar mot demonstranter, utan för att han inte stoppat dödandet. Och det var just detta att ingen – vare sig Mubarak, inrikesministern eller de sex polischeferna – pekas ut som ansvarig, och skyldig, som ledde till gårdagens stora vrede och protest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista