USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Foto: Saul Loeb/Scanpix.

Clinton i kampanj mot klimatgaser

2:00 min

En tredjedel av klimatuppvärmningen orsakas av så kallade kortlivade klimatgaser och fler och fler länder engagerar sig nu för att minska utsläppen. På sitt Sverigebesök i dag lanserade USA:s utrikesminister Hillary Clinton en informationskampanj för att öka medvetenheten om problemet.

– Vi måste öka medvetenheten om vilka problem de kortlivade klimatgaserna orsakar, sa Hillary Clinton vid ett framträdande på Fotografiska Museet i Stockholm.

Det handlar bland annat om sot, metan och ozon, som tillsammans orsakar en tredjedel av klimatuppvärmningen och leder till miljontals dödsfall varje år.

Ämnena stannar en kortare tid i atmosfären än koldioxid och kallas därför kortlivade. Men de driver ändå på uppvärmningen av klimatet.

Ett internationellt partnerskap mot utsläppen lanserades av bland annat Sverige och USA i februari i år. Från början deltog sex länder men på några månader har ytterligare tio länder anslutit sig, säger Sveriges miljöminister Lena Ek.

Att USA:s utrikesminister engagerar sig är viktigt för att driva på processen, tycker Lena Ek. Samtidigt har USA agerat bromskloss i FN-förhandlingarna om att minska utsläppen av koldioxid som utgör det allra största klimatproblemet.

Sverige har redan nu en bra reglering av de kortlivade klimatgaserna, säger Lena Ek. Men kraven kommer att öka

– Vi har också tuffa regler när det gäller fordon och utsläpp, vi tittar på dieselfrågan och luftkvalitetfrågan. Vi har mycket bestämmelser på plats redan, men det finns mycket mer att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista