Romson: Regeringen missade viktiga frågor

1:42 min

De riktigt svåra miljöproblemen, till exempel eventuell oljeutvinning i Arktis, missade regeringen att ta upp med Hillary Clinton. Det anser Miljöpartiets språkrör, Åsa Romson.

Romson tycker att utrikesminister Carl Bildt, som är ordförande i Arktiska rådet, allt för lätt slipper undan den frågan.

– Det här hade varit ett utmärkt tillfälle att faktiskt göra ett avtryck när det gäller skyddet av Arktis. Sverige är sedan ett år tillbaka ordförande för Arktiska rådet och ska sitta som ordförande i ytterligare ett år. Det här besöket från Hillary Clinton är naturligtvis oerhört strategiskt när det gäller de arktiska frågorna.

Åsa Romson säger att något som många diskuterar, men som Carl Bildt inte vill ta upp, är frågan om utvinning av gas och olja i Arktis.

– Det finns väldigt starka intressen för att utvinna gas och olja i Arktis, det vet vi både från oljebolagen och de kuststater som försöker gå med i det här racet som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista