Försvarets 17 expertvittnen har nu minskat till elva. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Kontroversiella vittnen i Breivik-målet uteblir

I dag skulle den anti-muslimske bloggaren "Fjordman" och den extreme islamisten mulla Krekar ha vittnat. Båda har dock på egen begäran fått slippa.

Därför inleds Oslorättens utfrågningar med den svenske professorn i religionsvetenskap Mattias Gardell.

Försvarets 17 expertvittnen har nu minskat till elva. Breivik hoppas få använda den extra tiden till att beskriva sin radikaliseringsprocess.

Den svenske professorn i religionsvetenskap Mattias Gardell var först ut vid måndagens utfrågningar av sakkunniga vittnen. Han började med att beskriva sin bakgrund och sitt arbete, framförallt studier av den anti-islamska miljön.

Gardell har kallats in av försvaret för att beskriva miljön som Breivik har inspirerats av.

– Mitt uppdrag är inte att försvara Anders Behring Breivik, sade Gardell.

Den svenske forskaren pekade på tre tongivande idéströmningar, islamofobi, kulturkonservativ nationalism och antifeminism, som förekommer i den åtalades manifest.

– Feminister utgör den andra kategorin inre fiender, säger Mattias Gardell och hänvisade till Breiviks text där kvinnor beskrivs som förrädare.

Rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik går i dag in på sin åttonde vecka.

Enligt advokat Geir Lippestad så ska Breivik göra en tilläggsförklaring under eftermiddagen för att beskriva sin egen radikaliseringsprocess och händelser som har haft betydelse för den processen.

Tilläggsförklaringen var inte planerad från början, men eftersom flera sakkunniga vittnen som försvaret kallat in hoppat av vill Breivik utnyttja den tiden på annat sätt.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista