Om Scott Walker förlorar på tisdag är det en sensation, det har bara hänt två gånger i USA:s historia att en guvernör avsatts. Foto: Charles Auer/Scanpix.

Omval i Wisconsin kan få stora följder för facken

6:17 min

I morgon är det omval i delstaten Wisconsin i USA och frågan är om den kontroversiella guvernören Scott Walker ska avsättas. Förra året drev han igenom nya anti-fackliga lagar som ledde till omfattande protester. Valet kan få stora följder för resten av USA.

Lastbilschauffören Scott Herbert är en av dem som kommer att rösta för att Walker ska få sitta kvar:

– Walker har balanserat budgeten och det finns inget underskott längre. Ja, det är väl ungefär det, ger Scott Herbert som förklaring till att han ska rösta på Walker.

Scott Herbert tycker också att det är bra att guvernören klämt åt de offentliganställdas fack. Bland sina kolleger, lastbilschaufförerna, säger han att hälften av dem stöder republikanen Scott Walker och att den andra hälften är för den demokratiska utmanaren Tom Barrett.

Omvalet på tisdag är en direkt följd av de närmast upproriska scenerna i Wisconsin för ett och ett halvt år sedan. Efter att Scott Walker då föreslog att de offentliganställda skulle berövas sin förhandlingsrätt var det protester dygnet runt i drygt en vecka. Som mest samlades 100 000 människor framför delstatsparlamentet. Men oppositionen fick i stället  igenom att det ska bli omval.

Nu i slutskedet av valkampanjen har diskussionen flyttats över från de fackliga frågorna  till ekonomi i största allmänhet. De allra sista dagarna har Walker och Barrett grälat om vem som gör mest mot brottsligheten, allt medan valarbetarna går runt bland husen.

– Vi har träffat på en och annan Walker-anhängare men de flesta här stöder Barrett, säger Monica Piper från lärarfacket som är ute och agiterar i ett villaområde för att folk ska rösta. Hon kan också erbjuda biltransport till vallokalerna.

I Wisconsin som helhet har däremot Walker ett litet försprång, enligt opinionsundersökningarna. Om Walker vinner kommer det ge incitament för andra guvernörer att också begränsa fackens makt, så valet anses oerhört viktigt för USA. Fast alla tycker förstås inte så.

– Omvalet är ett skämt, det är ett slöseri med pengar. Vi skulle ha väntat till nästa ordinarie val i stället, säger Kalvin Clemerson som inte kommer att rösta.

Om Scott Walker förlorar på tisdag är det en sensation. Det har bara hänt två gånger i USA:s historia att en guvernör avsatts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista