Den svenske professorn i religionsvetenskap Mattias Gardell var först ut vid måndagens utfrågningar. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Svensk professor vittnade i Breivikrättegången

Under dagens rättegång vittnar Mattias Gardell, professor i religionshistoria vid Uppsala universitet. Han är kallad av försvaret men betonade att han inte är där för att försvara Breivik.

– Mitt uppdrag är inte att försvara Anders Behring Breivik, sade Gardell.

Den svenske professorn i religionsvetenskap Mattias Gardell var först ut vid måndagens utfrågningar av sakkunniga vittnen. Han började med att beskriva sin bakgrund och sitt arbete, framförallt studier av den anti-islamska miljön.

Gardell gick in på varifrån innehållet i Breiviks så kallade manifest, även känt som kompendium "2083", är hämtat. Stora delar av den över 1 500 sidor långa texten är direkt hämtade från annat håll, bland annat den anti-islamske bloggaren "Fjordmans" texter.

– Alla är inte lika radikala som han själv. De undviker vanligen att explicit uppmana till våld, sade Gardell.

På en storbildsskärm visade Gardell en sammanställnings av Breiviks politiska influenser: islamofobi, kulturkonservativ nationalism, antifeminism, element ur "vit makt"-teori, element ur högerkristen teologi och nationalromantiska tempelriddare.

Gardell passade också på att kritisera psykiatrikerna Synne Sörheims och Torgeir Husbys värdering av delar av Breiviks politiska resonemang som vrångföreställningar som tyder på paranoid schizofreni. Han påpekade att Breiviks politiska idéer delas av många.

– Ska de alla tvångsvårdas, så får ni bygga en mycket stor vårdanläggning, sade Gardell som dock betonade att han inte tar ställning till huruvida Breivik är sinnessjuk eller inte.

Gardell ägnade en stor del av sitt vittnesmål åt att beskriva den åtalades kvinnosyn. Breivik pekar, i sitt manifest, ut kvinnorna som ansvariga för feminiseringen av de västerländska männen som nu kan byta blöjor men inte slåss.

I sitt manifest skriver den åtalade också män ska ges vårdnaden om barn vid skilsmässor för att avskräcka kvinnor som vill ta ut skilsmässa. Skilsmässa ska heller inte tillåtas utan särskilda skäl och förbudet mot aga inom äktenskapet bör tas bort.

Gardell avslutade sitt vittnesmål med att slå fast att Breivik inte är något mysterium.

– Han är en produkt av en politisk miljö, sade Gardell.

Enligt advokat Geir Lippestad så ska Breivik göra en tilläggsförklaring under eftermiddagen för att beskriva sin egen radikaliseringsprocess och händelser som har haft betydelse för den processen.

Tilläggsförklaringen var inte planerad från början, men eftersom flera sakkunniga vittnen som försvaret kallat in hoppat av vill Breivik utnyttja den tiden på annat sätt.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista