Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap vid Uppsala universitet, tillsammans med Breiviks försvarsadvokater Tord Jordet under rättegången i Oslo. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Gardell: Breiviks tankar delas av många

"Visionen känns igen"
1:53 min

Den i Norge terroråtalade Anders Behring Breivik är en politiskt motiverad massmördare, med "vanföreställningar" som delas av många i världen. Det menar religionsvetaren Mattias Gardell som i dag vittnat vid Oslo tingsrätt, kallad av försvaret för att påvisa att Breivik varit tillräknelig och kan dömas till fängelse.

– Breivik är inget mysterium. Breivik är en produkt av en politisk miljö med lång tradition, säger Mattias Gardell.

Till skillnad från den första psykiatriska värderingen av Anders Behring Breivik, som värderar delar av hans politiska resonemang som "vanföreställningar" med tecken på paranoid schizofreni, menar tvärtom Mattias Gardell att dessa vanföreställningar delas av många andra.

– Visionen känns igen från 1900-talets historia, säger han.

Professorn i religionshistoria vid Uppsala Universitet, det enda svenska vittnet kallad till rättegången kunde inför Oslo tingsrätt i dag härleda och redogöra för flera av texterna Breivik plockat in i sitt så kallade manifest.

Influenserna kommer till exempel från islamofobi, kulturkonservativ nationalism, antifeminism och nationalromantiska tempelriddare. Men Gardell pekade på en väsentlig skillnad mellan dem och den åtalade.

– Alla som Breivik lyfter material ifrån är inte lika radikala som han själv. Alla vill inte samma sak, tycker inte likadant och även de ideologer vars politiska åskådning i stort sett motsvarar den åtalades undviker explicita uppmaningar till våld, säger Mattias Gardell.

En norsk islamkritisk bloggare, kallad Fjordman, är väl citerad av Breivik, och skulle vittnat i dag, men både han och den extreme islamisten mulla Krekar kallade av försvaret har önskat slippa.

Under eftermiddagen väntas istället Breivik själv få förklara sig närmare om hur han blev radikaliserad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".