Nämndeman i Breivikmål spelade dataspel

En av nämndemännen i rättssalen kom i blåsväder sedan kameror i rättssalen avslöjat att han ägnade sig åt patiens på datorn medan rättegången pågick.

Det var NRK:s kameror som fångade den spelande nämndemannen. Tv-bilderna visade tydligt hur nämndemannen med stor koncentration flyttade korten på skärmen medan den svenske religionshistorikern Mattias Gardell vittnade om Breiviks ideologiska bakgrund.

Nämndemannen förnekar inte att han ska ha lagt patiens men vill inte kommentera.

– Nämndemännen följer vad som sägs och presenteras i rättssalen noga. Det finns flera sätt att fokusera på, säger informationschef Irene Ramm i Oslo tingsrätt till Verdens Gang.

Videosekvensen av nämndemännen fick rätten att reagera på NRK:s filmning.

– Sändningen förutsätter att man inte filmar bordet där domare och nämndemän sitter. Där ligger det anteckningar och dokument som kan innehålla känsliga uppgifter, säger Ramm.

Den utpekade nämndemannen har varit aktiv under rättegången och har ofta ställt frågor till vittnena, enligt Verdens Gang.

Det är inte första gången nämndemännen i Breivikrättegången uppmärksammas. Redan innan rättegången startade fick en nämndeman lämna sitt uppdrag sedan det blev känt att hans son hade en ledande roll inom Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF).

Under rättegångens första dag kom det fram att en annan nämndeman hade argumenterat för att dödsstraff är det enda rimliga för Breivik. Även den nämndemannen fick lämna målet.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista