Breivik bedömde att hans politiska inriktning grundades i 15-16 års åldern. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Breivik berättar om sin radikalisering

"Ser på 1950-talet som en idyll"
2:13 min

I dag gick Anders Behring Breivik återige upp i vittnesbåset i Oslo tingsrätt för att berätta om personliga erfarenheter som ska ha bidragit till att han radikaliserats och blivit fientligt inställd till muslimer.

Det började, enligt honom, med att han som sjuåring fick sin cykel förstörd av sin turkiske väns pappa. Orsaken ska ha varit att Breivik ska ha kränkt sonen i en lek.

Den åtalade massmördaren fortsatte sedan att nämna en rad händelser genom åren som ska ha fått honom att bli fientlig till islam.

Många handlade om bråk han hamnat i med pakistanska eller albanska gäng i utelivet i Oslo. Han uppgav också att väninnor till honom ska våldtagits.

– Det är totalsumman av upplevelserna som bidragit till min syn på muslimer, sade Breivik.

Han var också kritisk till att myndigheterna skaffade lägenheter åt asylsökande i det område i västra Oslo där han bodde, vilket enligt honom orsakade många problem för de boende där.

Breivik bedömde att hans politiska inriktning grundades i 15-16 års åldern då han märkte att medierna inte brydde sig om de problem han upplevde utan bara fokuserade på högerextremism.

– Det var som att vi fick skulden för våldet mot oss, sade han.

Den åtalade berättade också att han 2006 bestämde sig för att genomföra ett självmordsuppdrag. Då visste han redan att han skulle sammanställa ett kompendium.

Under förmiddagen vittnade svenske religionshistorikern Mattias Gardell och den norske historikern Nicolai Brandal, båda hade kallats av försvaret.

Gardell kritiserade den första psykiatriska värderingen av Breivik, som ser delar av hans politiska resonemang som tecken på paranoid schizofreni.

– Man ids inte ens gå ut på nätet. Slår du på kulturmarxism eller nationaldarwinism då får du hur många träffar som helst. Om du söker på nätet på det här så ser du att det här inte är Breiviks egna skapelser, sade Mattias Gardell.

Han härleder flera inlägg i Breiviks manifest till tidigare kända texter, med influenser från till exempel islamofobi och kulturkonservativ nationalism.

Det är ingen ny vision, eller politisk övertygelse, förklarade Gardell inför rätten i dag, som även hittar tydliga exempel på klassisk antifeminism hos Breivik.

– Han ser 1950-talet som ett slags idyll där män var män och kvinnor var kvinnor. Barnen var väluppfostrade och det fanns ingen kriminalitet och inga muslimer, sade Mattias Gardell.

I samband med Gardells vittnesmål fångade NRK:s kameror i rättssalen hur en av

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".