Fredrik Furtenbach, inrikeschef Ekot.

Analys: Fredrik Furtenbach om SCB-mätningen

Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach kommenterar Statistiska Centralbyråns stora opinionsundersökning, där Socialdemokraterna når 37,3 procentenheter, och gör sin största ökning någonsin mellan två SCB-mätningar.

Hur anmärkningsvärd är Socialdemokraternas siffra i den här SCB-mätningen?

– Det är en historisk återhämtning. Det är det största lyftet Socialdemokraterna gjort någonsin i SCB-mätningarna.

– Det är också den näst största uppgång något parti gjort över huvudtaget. Folkpartiet har rekordet, enligt SCB, från 1985.

Hur ska man förklara uppgången då?

– Man kan inte tolka detta som att Socialdemokraterna är ett parti i stark medvind, utan som ett parti som nu snabbt repat sig efter en kris. Det handlar om en återgång till mera normala nivåer. Socialdemokraternas siffra på 37,3 är egentligen inte fantastiskt hög, partiet låg högre så sent som november 2008.

– Moderaterna tappar ju tydligt, men inte heller Moderaternas siffra är särskilt anmärkningsvärd. Även Moderaternas mycket höga siffra i höstas hängde samman med Socialdemokraternas kris. Nu tappar Moderaterna till Socialdemokraterna och till gruppen "osäkra".

Vad säger resultaten om de rödgröna partiernas möjligheter att vinna valet 2014?

– Inte mycket. Det är snart halvtid i den här mandatperioden och de rödgröna har ett stort övertag, 8,5 procentenheter. Förra gången det var halvlek, 2008, ledde de rödgröna med mer än 15 procentenheter, ett mycket större försprång alltså. Ändå förlorade de valet.

Det kommer ju andra opinions-mätningar också, varför är SCB-mätningen särskilt viktig?

– Det är lite av opinionsmätningarnas Rolls Royce. Det är väldigt många intervjuade, 5 473 personer. SCB är också betydligt mera "renläriga" statistiskt än de kommersiella instituten, myndigheten ersätter inte utvalda intervjupersoner som de inte kan få tag på med andra med utan gör väldigt många försök att få tag i dem.

– Men även SCB har problem, framförallt med ökande bortfall. Den här gången var det det högsta bortfallet någonsin. Ungefär 40 procent av de som valts ut slumpmässigt har inte gått att nå, eller inte velat vara med.

– Perioden då SCB gör intervjuer är också mycket lång, nästan fyra veckor. Ibland tycks SCB därför ha missat snabba rörelser i opinionen, säger Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".