Jérôme Kerviel dömdes till tre års fängelse 2010 för att ha orsakat en förlust på 50 miljarder euro för den franska banken Société Générale. Foto: Laurent Cipriani/Scanpix.

Fransk bankman nekar till miljardförlusten

1:16 min

I dag startade en ny rättegång mot den tidigare värdepappershandlaren Jérôme Kerviel som anklagas för att ha skapat förluster på 50 miljarder kronor för banken Société Générale.

Kerviel har överklagat sin tidigare fängelsedom på tre år och slår nu tillbaka mot sin tidigare arbetsgivare.

– Jag är inte ansvarig för förlusten. Jag har alltid arbetat enligt de regler som mina chefer bestämt, sa Jérôme Kerviel när rättegången inleddes i Paris i morse.

Den franska storbanken Société Générale redovisade i början av 2008 en förlust på fem miljarder euro och lade ansvaret på den unge anställde.

Kerviel anklagas av banken för att ha gjort affärer utöver sina befogenheter och sedan skapat fiktiva dokument för att sopa igen spåren när de gått snett.

Enligt den tidigare värdepappershandlaren visste hans chefer om detta, men ingrep inte eftersom de själva drog nytta av bluffvinsterna som höjde deras bonusar.

Bankledningen vann striden 2010 och Jérôme Kerviel dömdes till tre års fängelse och till att betala tillbaka miljardförlusten med ränta.

Vad banken Société Générale visste och inte visste är en springande fråga när Jérôme Kerviel nu överklagar domen. En annan fråga är om banken passat på att baka in även andra förluster i anklagelserna för att lägga ytterligare ansvar på den unge mannen.

Kerviel försvaras av en ung, mediaskicklig advokat vid namn David Koubbi. Rättegången pågår till den 28 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista