Regeringen har tidigare beslutat att skjuta till pengar för att öka säkerheten i landets domstolar. Pengar som bland annat ska användas till fler säkerhetskontroller. Foto: Beril Ericson/Scanpix.

Enklare för domstolar att göra säkerhetskontroller

1:23 min

Från och med 1:a juli får landets domstolar göra säkerhetskontroller utan att det finns en konkret hotbild. Att det nu blir enklare att kontrollera dem som kommer till domstolarna är bra, tycker Ylva Norling Jönsson, lagman Helsingborgs tingsrätt.

– Vi kan känna att det blir vanligare att det förekommer både hotfulla situationer, upprörda känslolägen och att mer vapen är i omlopp, säger Ylva Norling Jönsson.

Ekot har tidigare i dag rapporterat om att anmälningar om hot och våld mot domstolarna ökat kraftigt.

Anmälningar om hot och våld mot landets domstolar ökar. Under förra året fick Domstolsverket in 301 incidentrapporter, drygt 30 procent fler än året innan. Flera av anmälningarna kom från tingsrätten i Helsingborg.

– Vi har anmält hot mot anställda, parter och vittnen. Sedan har vi anmält ett bombhot mot tingsrätten i Helsingborg, säger Ylva Norling Jönsson.

Regeringen har tidigare beslutat att skjuta till pengar för att öka säkerheten i landets domstolar. Pengar som bland annat ska användas till fler säkerhetskontroller.

Tidigare har det krävts en konkret hotbild mot en specifik rättegång för att få kontrollera dem som går in. Men från och med 1:a juli ändras lagen, då räcker det med en abstrakt hotbild. Det kan exempelvis handla om att det är bråk mellan olika gäng i en stad.

 – För att vi ska ha en fungerande rättsordning måste alla som kommer till domstolen känna sig trygga och säkra i våra lokaler, säger Ylva Norling Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista