Vladimir Putin i samband med mötet med EU:s ledare. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

"Situationen i Europa påverkar ryska ekonomin"

1:36 min

Den ryska ekonomin undgår inte att påverkas av det svåra läget i eurozonen. Det sa Rysslands president Vladimir Putin efter toppmötet mellan EU och Ryssland som avslutades utanför S:t Petersburg i dag. En rysk expertgrupp har tidigare varnat för att en försämrad rysk ekonomi ytterligare kan spä på protestviljan i landet.

– Den ekonomiska situationen i Europa har en direkt påverkan på den ryska ekonomin, sa Vladimir Putin och konstaterade att omkring 50 procent av den ryska utrikeshandeln sker med EU.

Att den ryska ekonomin inte undgått omvärldens oro har blivit tydligt den senaste tiden då rubeln tappat kraftigt i värde mot dollarn, bland annat på grund av ett sjunkande oljepris.

En rysk expertrapport varnade nyligen för att en ekonomisk kris i Ryssland kan komma att sprida den uppvaknade protestviljan i landet till bredare grupper.

Men Vladimir Putin sa att den ryska ekonomin är beredd på ett lägre oljepris och att det främst skulle innebära att man inte kan spara lika mycket pengar som man gör när oljan står högt i kurs.

EU och Ryssland möts två gånger om året. Dagens möte ledde inte till några konkreta beslut utan handlade mer om att bekräfta och understryka det man redan tidigare kommit fram till, som det gemensamma målet om visumfrihet mellan länderna.

Det kritiska läget i Syrien var ett annat ämne för mötet. Ryssland, med sitt nära förhållande till den syriska ledningen, anses spela en viktig roll för att få ett slut på våldet.

EU:s valde ledare Herman van Rompuy sa att oenighet i omvärlden ökar riskerna för ett fullskaligt inbördeskrig i Syrien.

Frågan om mänskliga rättigheter och politiska fångar i Ryssland kom också upp. Vladimir Putin passade på att säga att den förre oljemiljardären Michail Chodorkovskij, som i två kritiserade rättsprocesser dömts till långa fängelsestraff för ekonomisk brottslighet, inte är en politisk fånge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista