I innehållsförteckningen ska det stå vad produkten innehåller. Foto: Angela Wiese/Sveriges Radio.

Dålig märkning av allergener i maten

"Visar på en otrolig okunskap om allergier"
1:54 min

Många svenska livsmedelsprodukter är felaktigt märkta när det gäller allergiframkallande ämnen, som ägg och nötter. Det konstaterar Livsmedelsverket i en stor rapport i dag.

Så mycket som en tiondel av de granskade produkterna saknade uppgift om så kallade allergener, trots att ämnena fanns där.

– Det visar på att man har en otrolig okunskap om allergier och hur svårt det är att vara allergisk. Sitter jag hemma med mina allergiska barn och ger dem något som de inte tål vet jag att de inte kommer klara skolan dagen efter. Det är klart att jag blir besviken och orolig, säger Marianne Jarl från Astma- och allergiförbundet.

Över 450 företag i hela Norden och totalt drygt 1 000 produkter har under förra året kontrollerats av livsmedelsverken i Norge, Danmark, Finland och Sverige.

I Sverige medverkade även flera kommuner i kontrollerna på plats vid produktionen hos totalt 43 företag, stora och små.

Man granskade bland annat rutiner och paketering, och resultaten är slående, tycker Marianne Jarl.

Nästan vart tredje företag som granskats saknade rutiner för se till att listan med ingredienserna blev korrekt på paketen. Så mycket som en tiondel av de granskade produkterna – som spänner över allt från bröd till godis och färdigpackade måltider – saknade information om allergiframkallande ämnen, trots att allergener fanns där.

Exempel är ägg, gluten, mjölk, nötter och skaldjur, ingredienser som kan göra människor sjuka.

– Jag är tvungen att lita på den information jag får. Men jag vet att jag inte kan göra det. Hur ska jag då förhålla mig till vad jag ska handla, frågar sig Marianne Jarl.

– Det är förstås problematiskt och borde inte få inträffa, säger Marie Söderqvist, vd på  arbetsgivar-  och branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

– Jag har själv en dotter som är så där dödligt allergisk mot nötter. Så det ska inte inträffa. Den typen av säkerhet när det gäller märkning borde vi ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".